Flickor kan också leka med bilar från Vikingtoys

Att pojkar leker med actionfigurer, bilar och byggverktyg medan flickor leker med Barbie, köksleksaker och dockor är en idé som togs fram någon gång innan 1980-talet.

På 1980-talet var praktiken av denna idé i full gång, framförallt i USA, men också i Sverige. Anledningen till varför man började dela in leksaker i pojkar och flickor är oklart, men man kan tänka sig att det var för att lättare marknadsföra leksakerna. Då könsrollerna var mer restriktiva förr i tiden, ansågs det helt ok att flickor leker med saker som vuxna kvinnor ”arbetar med” (ta hand om bebisar, städa, laga mat, med mera). Detta medan pojkarna skulle leka med saker som vuxna män arbetar med (sport, byggarbetare, bilar, med mera).

Detta är något som allt fler börja förstå inte är varken okej eller bör accepteras år 2019. Allt fler vill se könsneutrala leksakshyllor där leksakerna är indelade efter intresse istället för ifall de är leksaker för pojkar eller flickor. Även reklamutskick vill många se ändras, istället för att ha en flicka som leker med en bebis och en pojke som leker med en byggarbetssats, bör leksaksreklamen visa flickor och pojkar som leker med alla sorters leksaker.

Tankesättet att alla barn bör leka med alla sorters leksaker är helt rätt. Att en tjej leker med leksaksbilar borde inte vara konstigare än en kille leker med samma bilmodell.

Tyvärr är vi nog fortfarande långt ifrån det där idealiska samhället där barn oavsett kön kan leka med en leksak utan att anses som konstig eller inte ”normal” för att denne föredrar något som dennes vänner inte gör.

Det samma gäller även färger, där allt som är rosa automatiskt är för tjejer och allt som är blått är för killar. Denna färgindelning behöver också försvinna, en färg ska nämligen inte ha en könstillhörighet, punkt slut.