Truckkort & truckar

Hur många olika truckar finns det egentligen och vilka ska man ha ett truckkort för? Det är inte alltid så lätt att veta vilken typ av truckkort man bör ta och för vilka truckar det gäller. Anledningen till att man bör gå en utbildning för truckkort är egentligen för att minska olyckorna på arbetsplatsen då det inte är ett krav att du måste ha ett truckkort för att få köra truck. Men det du måste ha däremot är ett intyg enligt AFS:2006:5 ”Användning av truckar” som fastställer att det är arbetsgivarens skyldighet att ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper över den anställdes kunskaper med avseende på säker användning.

Trucktyper & typ av truckkort

Sammanlagt finns det 18 olika typer av truckar som delas in i fyra olika kategorier.

Truckkort Kategori A gäller för följande truckar:

Låglyftande plocktruck, ledstaplare med eller utan åkplatta, låglyftande åktruck där du står eller sitter, låglyftare med eller utan åkplatta.

Truckkort Kategori B gäller för följande truckar:

Höglyftande åktruck (där du står eller sitter), motviktstruck, höglyftande plocktruck, skjutstativtruck, fyrvägstruck samt smalgångstruck

Truckkort Kategori C gäller för följande truckar:

Timmertruck, hjullastare, sidlastare, grensletruck, containertruck samt teleskoplastare.

Truckkort Kategori D gäller för följande truckar:

Dragtruck, flaktruck samt terminaldragtruck.

Vanligaste typen av truck

Den vanligaste trucktypen är den så kallade motviktstrucken och definieras lättast på följande vis. Truckar av typen motviktstruck har ett stålchassi där en stum framaxel samt samt en pendlande bakaxel är monterad. Beroende av hur stor motviktstrucken är samt lyftkapacitet, bestäms vart lastens tyngdpunkt ska placeras. Vanligast är att hytten finns i mitten, bakom lyftstativet ovan chassit. Men om det stör sikten kan den också placeras högre upp eller flyttas i sidled. I lyftstativet löper en gaffelvagn i vilken gafflarna monteras. På en del av truckarna är det möjligt att byta gafflarna mot någon annan utrustning bättre anpassat för den typ av lyft som ska göras. En motviktstruck är för det mesta anpassad för att klar de flesta olika typer av underlag. Men detta beror så klart på den däcktyp som sitter på för tillfället.