Kläder för jakt & andra väder

Att klä sig för rätt väder är inte helt lätt. Där ute finns en djungel av olika plagg som man ska bära för att vara varm och torr. Flera olika lager ska det vara och dessa ska komma i rätt ordning och vara i speciella material. Jag lyckas nog med bedriften att göra fel varje gång för än har det inte hänt att jag efter några mil i regn inte är blöt på insidan. Mitt svett har nog aldrig ”transporterats bort” utan gör mig blöt på insidan före utsidan.

Jaktbyxor i damstorlek

Under 90-talet hade jag ett annat problem som ”kvinna” och hundtränare, det var att hitta ett par bra och väderbeständiga byxor som passar för just en kvinna. Jag plöjde igenom varenda affär jag kände till där det fanns jaktbyxor i dam- och herrstorlekar men för det mesta fanns det på sin höjd 2-3 par ordentliga byxor i damstorlek och väldigt många fler i herrstorlek. Till slut lyckades jag finna ett par Härkila jaktbyxor i stl 38 som förvisso var för stora men som jag samtidigt kunde ha ett par långkalsonger under. Dom var också tillverkade med Gore-tex material som sedemera blev min absoluta favorit. Dessa byxor har jag haft sedan 15 år tillbaka och använder dom fortfarande ibland trots att dom är trasiga och inte alls lika tåliga mot vatten längre. Det är alldeles för kostsamt och jobbigt att börja jakten på nya byxor samt att jag faktiskt inte har haft hund på flera år så jag måste inte lägga pengar på svindyra Gore-tex ”jaktbyxor”.

Större utbud av kvinnliga ”jaktbyxor”

Man måste så klart inte ha ett par jaktbyxor bara för att hålla sig torr, men jaktkläder brukar vara väldigt hållbara och funktionellt bra så därför kikar jag gärna åt det hållet. Sedan kanske 10 år tillbaka har det dykt upp många fler aktörer på marknaden för jakt och bruksmänniskor och därmed har också utbudet ökat drastiskt. Nu finns det många fler modeller av kvinnliga fritids- och jaktbyxor vilket gör jakten lättare, även om jag fortfarande har väldigt svårt att finna några favoriter som uppfyller alla mina krav. Det ska finnas en ficka som rymmer mobilen, men den får inte störa rörligheten. Byxorna ska helst vara i Gore-tex material eller liknande men får inte vara för täta som man blir blöt inifrån. Byxan ska vara böjbar och gärna lite stretchig men samtidigt hållbar, vilket inte alltför stretchiga byxor är. Sedan ska dom inte vara för varma eller kalla utan ska kunna användas året runt med ett par tunnare termoleggings under.

Inte helt lätt alltså att hitta fortfarande. Jag fortsätter jakten och om jag mot förmodan skulle hitta ett par som uppfyller mina krav, ja då slår jag till och köper TVÅ par!