Rosacea – vanligare bland kvinnor

Lider du av hudsjukdomen rosacea? Många gör det, men vet faktiskt inte ens om det. Blir du lätt röd på kinderna och över näsan? Får du akneliknande utslag i ansiktet fast du inte är i tonåren och inte har haft problem med akne tidigare? Har du ytliga blodkärl i ansiktet? Allt detta kan vara rosacea.

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som uppträder i ansiktet. Framförallt brukar näsa och kinder vara drabbade men du kan även ha sjukdomen i pannan och på hakan. Du kan bli röd och svullen och få små akneliknande utslag i ansiktet. Men till skillnad från Acne så har du inte pormaskar utan de små utslagen beror på att talgkörtlarna är inflammerade. Vissa kan även bli drabbade i ögonen som då kan bli röda, irriterade, och torra.

Rosacea behandling

Det finns många olika behandlingar mot rosacea. Vilken rosacea behandling du ska välja beror på hur svår din rosacea är. Bäst är att först besöka en läkare för att få sjukdomen bekräftad. Beroende på hur svår sjukdomen är kan läkaren föreslå olika behandlingar. Det finns många olika krämer som kan hjälpa. Vissa är receptfria och vissa skriver läkaren ut på recept. Om inte en kräm hjälper kan man testa en annan. Vid svårare fall eller när krämer inte hjälper kan man äta en långtidskur med antibiotika. Trots att det inte finns några bakterier så hjälper antibiotikan mot inflammationen. Det finns också en aknemedicin som hjälper, men tyvärr har denna en del svåra biverkningar, så där får man väga nyttan mot risken för biverkningar.

Det går även att behandla rosacea på en hudvårdsklinik. Där kan man behandla med sk. IPL som är en ljusbehandling eller med kemisk peeling.

Ofta är det svårt att få bukt på synliga blodkärl med krämer och antibiotika. För att bli av med dessa krävs någon typ av behandling som utförs på en hudklinik.

Vad beror rosacea på?

Roasacea beror på en inflammation i de ytliga blodkärlen i ansiktet, men de underliggande orsakerna är okända. Rosacea är en kronisk sjukdom som inte går att bota idag, men med olika behandlingar kan man undvika utbrott under långa perioder. Sjukdomen går i skov och även om man till synes har fått bort rosacean så brukar den förr eller senare dyka upp igen.

Triggers för Rosacea

Det finns olika faktorer som kan få rosacean att blossa upp. Det är väldigt individuellt vad som gör att man får ett utbrott. Har man sjukdomen är det bra att försöka komma på vilka samband som finns mellan rosacean och de vanligaste triggerfaktorerna. Ibland hittar man inget speciellt men ofta finns det något man kan undvika för att huden ska läka.

Vanliga triggerfaktorer kan vara:

  • Stress och nervositet
  • Sol, vind, temperatursvängningar och datorskärmsarbete
  • Hormonförändringar, tex graviditet, menstruation eller klimakteriet
  • Sjukdomar med hormonella störningar som sköldkörtelsjukdomar eller diabetes
  • Vissa kemiska ämnen
  • Kaffe, alkohol, starkt kryddad mat, varm mat och dryck samt citrusfrukter
  • Krämer och salvor som innehåller kortison, eller andra ämnen som parfym, färgämnen eller konserveringsmedel
  • Solskyddsmedel, kosmetika, hårspray, och insektsmedel

Några bra grundläggande tips är att undvika överdrivet solande och att inte tvätta ansiktet med tvål och vatten samt använda parfym- och konserveringsfria krämer.